Opisano nowy mechanizm choroby Leśniowskiego-Crohna
27 kwietnia 2015, 10:09Nierównowaga bakterii przewodu pokarmowego może prowadzić do stanu zapalnego podobnego do choroby Leśniowskiego-Crohna (ChLC). Gdy mikrobiom przeszczepiano od chorych myszy do przewodu pokarmowego zdrowych gryzoni, w jelicie cienkim tych drugich pojawiały się symptomy ChLC.
Wiadomo, jak komórki raka piersi pokonują wrota w naczyniu
14 sierpnia 2015, 12:42Za pomocą obrazowania w wysokiej rozdzielczości w czasie rzeczywistym naukowcy ustalili, jak działa tzw. mikrośrodowisko metastazji guza (ang. tumor microenvironment of metastasis, TMEM), czyli brama w ścianie naczynia krwionośnego, która pozwala komórkom raka piersi przemieścić się z guza do innych części organizmu.
Sam ruch nie wystarczy do utraty wagi
1 lutego 2016, 13:37Organizm może się przystosowywać do wyższego poziomu aktywności fizycznej, dlatego ruszając się bardzo dużo, niekoniecznie spalamy więcej kalorii od osób ruszających się w stopniu umiarkowanym - twierdzą naukowcy z City University of New York (CUNY).
Odkryto zaskakującą przyczynę zaparć
10 czerwca 2016, 06:10Naukowcy natrafili na zaskakujący związek między zaparciami a zakażeniem wirusem opryszczki pospolitej. Odkrycia opublikowane na łamach pisma Cell Host & Microbe mogą pomóc pacjentom z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi bez wyraźnej przyczyny.
Odkryto, z którymi częściami genomu wiąże się cisplatyna
24 października 2016, 11:56Cisplatyna to jeden z najczęściej wykorzystywanych chemioterapeutyków. Tworzy wiązania krzyżowe między sąsiadującymi nićmi DNA oraz w obrębie tej samej nici, co prowadzi do śmierci (apoptozy) komórek. Dotąd naukowcy nie wiedzieli jednak, na które części genomu wpływa ona mocniej, a na które mniej.
Krok bliżej do wyjaśnienia ochronnego wpływu wina na neurony
4 maja 2017, 10:51Hiszpańscy naukowcy przybliżyli się nieco do wyjaśnienia, w jaki sposób wino chroni nasze neurony.
Lipidy bakteryjne przyczyniają się do miażdżycy?
2 listopada 2017, 11:17Ludzie, którzy jedzą dużo pokarmów będących źródłem tłuszczu, np. masła, nie zawsze zapadają na choroby sercowo-naczyniowe. Naukowcy z Uniwersytetu Connecticut sądzą, że udało im się częściowo wyjaśnić tę zagadkę. Podczas analizy blaszek miażdżycowych pobranych od pacjentów z Hartford Hospital znaleziono bowiem lipidy z sygnaturą nieprzypominającą zwierzęcej. Zamiast tego okazało się, że lipidy pochodzą od pewnej grupy bakterii.
Wyodrębniono 5 typów cukrzycy
2 marca 2018, 13:11Zespół badaczy z Centrum Diabetologii Uniwersytetu w Lund oraz fińskiego Instytutu Medycyny Molekularnej zaproponował nową klasyfikację cukrzycy, która uwzględnia podział cukrzycy typu 2. na kilka podtypów.
Nowy sposób na zabijanie MRSA tlenem
21 sierpnia 2018, 11:17Gronkowiec złocisty oporny na metycylinę (MRSA) to jedno z największych zagrożeń w szpitalach. Łatwo się rozprzestrzenia i jest trudny w leczeniu, powodując zakażenia szpitalne.
Holenderski start-up planuje pierwszy poród pozaziemski
9 stycznia 2019, 12:29Holenderski start-up SpaceLife Origin chce wysłać ciężarną kobietę ok. 402 km nad powierzchnię Błękitnej Planety, by tam doszło do narodzin pierwszego w historii pozaziemskiego dziecka.